Outokummun vanhat talot

Teksti noin kuukauden takaa, jäänyt julkaisematta aikaisemmin.

Lähdimme elokuun ensimmäisenä viikonloppuna OkuFest -tapahtumaan Outokumpuun, koska halusin mennä Outokummun vanhat talot -kierrokselle.

Siskoni asuu Outokummussa, joten siellä tulee käytyä silloin tällöin. Outokummussa on ihania taloja!
Jossain vaiheessa mietimme miehen kanssa Outokumpua paikkakuntana, jos olisimme sattuneet saamaan sieltä töitä. Bongasin nopeasti unelmatalonkin, jonka olisimme voineet ostaa kodiksemme. Vanha, alkuperäisessä kunnossa oleva, täydellinen. Löytynee vieläkin Etuovesta?

https://www.etuovi.com/kohde/1175835?sc=M1289490864&pos=14

(Markkinoidaan nyt vähän, vaikka meneekin kilpailijan piikkiin :)



Kiersimme taloja Outokummun keskustan läheisyydessä kävellen, joten ihan kaikkia ei valitettavasti ehditty eikä jaksettu kiertää. Tässä kuitenkin pienet esittelyt taloista, joissa kävimme.

Kyykeri 5


"Kyykeri 5 valmistui vuonna 1917 ja kaivosyhtiö suunnitteli sen 16 työläisperheen taloksi. Kyykeri 5:ssä asuttiin siis tiiviisti ja korkeimmillaan sen asukasmäärä oli lähes 100 henkilöä. Rakennus muutettiin kaivoksen poikamiesten asuntolaksi vuonna 1957. Tuolloin asumiseen oli jo tullut väljyyttä, sillä rakennus suunniteltiin 25 poikamiehelle. Tänä päivänä rakennuksessa toimii majoitus- ja ravintolapalveluita järjestävä Kyykerin Kartano."

Aivan ihana, taidolla restauroitu, kaunis. Menkää tänne, jos yövytte Outokummussa!

Kyykeri 2

"Ruotsalainen arkkitehti Gustaf Wickman suunnitteli Kyykerinkadun alkupäähän kaksi identtistä rakennusta, jotka nimettiin Kyykeri 1:ksi ja Kyykeri 2:ksi. Rakennukset valmistuivat työnjohtajien ja erikoisammattimiesten asuintaloiksi. Vuonna 1912 valmistunut Kyykeri 2 on tyyliltään ensisijaisesti jugendia, mutta kohteessa on myös klassismin vaikutusta. Jugendista kertovat muun muassa pieniruutuiset ikkunat ja klassismista taas tietty symmetrisyys".

Ulkopuolelta upea, kuin Huvikumpu. Sisältä taiteilijakoti, yläkertaan ei päästy. Ihana pihamaa ja puutarha.




Vanha konttori


"Outokumpu Oy:n ensimmäinen paikallinen konttorirakennus valmistui vuonna 1913 suunnittelijana arkkitehti Uno Ullberg. Rakennus toimi hetken myös koko Outokumpu -yhtiön pääkonttorina. Rakennus on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan. Merkittävin ulkoinen muutos toteutettiin 1920 -luvulla, kun sen sisäänkäynnin yhteyteen valmistui kaksikerroksinen kuistiksi tarkoitettu osa, joka liitettiin myöhemmin osaksi sisätiloja. Kun pääkonttoritoiminnot loppuivat, rakennus toimi mm. Outokummun kaivoksen majoitustilana ja Vuonoksen kaivoksen konttoritilana. Outokumpu Oy:n luovuttua rakennuksesta se on ollut omakotitalona."

Valitettavasti emme päässeet taloon sisälle, mutta pihalla oli omistajapari kertomassa talon historiasta. He kertoivat, että talo seisoo käytännössä tyhjän päällä, maan alla menee kaivoksen luolastoa. Vieressä olevilta tonteilla olevat talot olivat maan vajoamisten takia sortuneet, ja jäljellä oli enää talojen raunioita. Maan vajoamista on aikanaan seurattu, mutta enää sille ei ole kuulemma tarvetta.





Maatila


"Outokumpu Oy rakensi 1930-luvun lopulla maatilarakennusten kokonaisuuden entisen Ylä-Kaasila -nimisen tilan pihapiiriin. Jälkimmäisestä on jäänyt jäljelle entinen päärakennus, joka on valmistunut todennäköisesti 1800-luvun lopulla. Uusia, 1930-luvun lopun tilan rakennuksia olivat uusi päärakennus, navetta, puutarhurin entinen asuintalo ja viljamakasiini. Nämä rakennukset suunnitteli arkkitehti Wäinö Gustaf Palmqvist. Outokumpu -yhtiö harjoitti tilalla maatilatoimintaa vuoteen 1958 saakka liittyen kaivosyhdyskunnan elintarvikehuoltoon. Yksityisomistuksessa maatilan rakennukset siirtyivät Outokumpu Oy:ltä vuonna 1989."

Ihana miljöö, iso, rakennusten ympäröimä pihapiiri, joka oli kauniisti laitettu. Kaksi vanhaa rakennusta, joista toisessa pääsimme käymään. Siellä oli säilytetty alkuperäinen, vanha tunnelma. Navetan vintillä pidettiin kirppistä ja pienessä pihapuodissa lapset möivät limsaa ja pientä evästä. Idylliympäristö lasten kasvatukseen!











Kallela


"Kallela -niminen rakennus suunniteltiin kaivoksen sulattomestarin asunnoksi ja sen julkisivut toteutettiin jugendklassismin muotokielellä. Rakennus ei ole enää alkuperäisessä asussaan, sillä sitä on laajennettu noin kolmanneksella. Laajennus on toteutettu todennäköisesti vuonna 1919. Myös julkisivujen vuoraus ja ikkunat on uudistettu. Rakennus on runkorakenteeltaan poikkeuksellinen kohde, sillä se on toteutettu pystyhirsin. Yksityisomisteiseksi omakotitaloksi se siirtyi vuonna 1989."

Harmillisen huono kuva tästä ihanasta Kallelasta. Tämänkin omistaa taitelijaperhe, mutta tällä hetkellä talossa asuu opiskelijoita. Tässä talossa oli parasta valtavan iso puoliympyrän muotoinen terassi talon päädyssä sekä aito hippitunnelma. Talo on pikkasen syrjemmässä, ei ihan keskustassa, joten ihana oma rauha ja kaunis pihamaa.



Hollola


"Talon on suunnitellut Gustaf Wickman vuonna 1912. Arkkitehtuuriltaan se edustaa myöhäisjugendia lisänään klassismin piirteitä. Jugendille tyypillistä ovat esimerkiksi ikkunoiden pienet koristeruudut, ja klassismia on julkisivun symmetrisyys. Virkailija-asunnon ensimmäinen asukas oli diplomi-insinööri Armas Hollo, jonka mukaan talo on saanut nimensä. Myöhemmin talo on toiminut myös ruokala-, majoitus- ja kerhotilana. Yksityisomistukseen Hollola siirtyi 1980-luvulla." 

Tämän talon omistaja kertoi, että he olivat muuttaneet Outokumpuun ja juuri saaneet ison remontin valmiiksi, eikä heillä ollut aikomustakaan muuttaa. Sitten tämä talo tuli myyntiin, ja pakkohan se oli ostaa. Niinpä!

Siskon luokse ajetaan tämän talon ohi. Aina olen ihastellut.


Vanha sairastupa


"Arkkitehti Uno Ullbergin suunnittelema kaivoksen sairastupa valmistui vuonna 1914. Rakennus tunnettiin myös nimellä Kalmisto, kun rakennuksen kellaritiloja käytettiin ruumishuoneena. Rakennus poistettiin sairaalakäytöstä 1930-luvun lopulla, kun Outokummun kaivosyhdyskuntaan valmistui uusi sairaala. Tämän jälkeen rakennuksessa on toiminut mm. hammaslääkäri, Outokumpu Oy:n Kaivostekninen ryhmä ja kotiteollisuusneuvonta-asema. Vuonna 2000 rakennus siirtyi yksityiselle omistajalle ja se muutettiin omakotitaloksi. Tyylillisesti vanha sairastupa on sekoitus jugendia ja klassismia."

Tämä oli myös ulkokohde, olisi ollut  mukavaa päästä katsomaan kellaritilojen tämän hetkinen käyttötarkoitus!






Pappilarakennus


"Outokummun seurakunnan entinen pappilarakennus ja kirkkoherranvirasto on valmistunut vuonna 1957. Sen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Sam Salvesen vuonna 1956. Rakennus on toiminut kirkkoherran virka-asuntona 1990-luvulle asti, jonka jälkeen asunto-osa on ollut vuokra-asuntona. Lisäksi rakennuksessa on toiminut kirkkoherranvirasto vuoteen 2007 asti. Vuonna 2008 rakennus siirtyi seurakunnalta yksityisomistukseen, jonka jälkeen rakennuksessa ja sen pihapiirissä on tehty mittavia remontointi- ja kunnostustoimenpiteitä. Rakennus toimii nykyään yksityisasuntona."

Viimeisenä aivan Outokummun keskustassa vanha Pappila, joka on ulkoa pidetty lähes alkuperäisessä kunnossa, käsittääkseni tuo terassi sisäpihalle ei kuulu alkuperäiseen. Tästäpä ei oikeastaan muuta sanottavaa, kuin että remontoitu vastaamaan kaikkia 2017-2018 lukujen valmispakettitaloja sisältäpäin. Toki sisäratkaisuissa on sellaista luksusta, mitä missään ylläolevissa taloissa ei ole (eikä toivottavasti tule olemaankaan) poreammeineen ja blig blig kaakeleineen, mutta mitään alkuperäistä ei valitettavasti ollut säästetty ja siten meni mun kierroksen suosikkilistan viimeiseksi.



Otin kuvan sisäpuolella vain olohuoneesta, jossa oli kivoin fiilis!


Lopuksi vielä parin biisin verran Jukka Poikaa, enempää ei ehditty, kun venähti tuo kierros.


Lopuksi mun piti vielä sanoa näille tyypeille hyvästit :'(



Kävin vielä viimeisen kerran kaupugissa maanantaina palauttamassa meillä pari kuukautta lainassa olleen auton, ja tulin takaisin mökille junalla. Niinpä! Meidän mökille pääsee junalla!





Suositut tekstit