Helsingin uutiset ja leikkausaika


Matkustimme koko perheen voimin Haminaan maanantai-iltana, ja aikaisin maanantaiaamuna lähdimme kahdestaan miehen kanssa Töölöön varjoainekuvausta varten. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, samanlainen putki kuin pet-ct kuvauksessa, magneetissa ja röntgenissä. Lapset jäivät hyvään hoitoon kummien luokse Haminaan. Kävimme vielä kuvauksen jälkeen ostamassa minulle muutamia uv-suojattuja pitkähihaisia vaatteita.

Pari päivää jännitystä ja torstaina miehen kanssa uudestaan Töölöön kuulemaan tuomio levinneisyydestä ja jatkoista.
Jännitti odotushuoneessa niin paljon, että meinasin pyörtyä.

Levinneisyyttä ei ole tärkeimmissä elimissä, eli keuhkoissa, maksassa, sydämessä tai aivoissa. Leikkausaika on 10.8, mutta Meilahteen pitää saapua jo 8.8, itse leikkaus on sitten kuitenkin Töölössä. Leikkauksen jälkeen selviää, onko syöpä levinnyt kaulan imusolmukkeisiin ja tarvitseeko ne poistaa. Tulosten kuulemiseen ja patologin tutkimuksiin menee kuitenkin 5 viikkoa. Sen jälkeen saan siis tietää, leikataanko uudestaan kaulasta, tarvitsenko sädehoitoa ja jäänkö vielä Suomeen.

Lääkäri ei nähnyt mitään ongelmaa siinä, että lähtisin Qatariin leikkauksen jälkeen, jos levinneisyyttä ei ole. Jos levinneisyyttä on, katsotaan sitten uudelleen.

Olin tosi helpottunut lääkärikäynnin jälkeen, ja tulkitsin itse nuo hyviksi uutisiksi. Juttelin samanikäisen äidin kanssa, kenellä oli ihan sama diagnoosi, - melanooma tosin sääressä - ja hän oli hakeutunut hoitoon heti Docratekselle eli yksityiseen syöpäsairaalaan. Hän oli käynyt samat tutkimukset kuin minä alle viikossa ja leikkausajan saanut samalle viikolle! Lisäksi patologin vastauksen ja jatkot selville leikkauksesta kahdessa viikossa! Oma prosessi on kestänyt tässä vaiheessa 3 viikkoa ja sisältänyt kaikki tutkimukset ja leikkaus vasta kahden viikon päästä. Tämä rupesi vähän jännittämään. Että olisiko pitänyt hakeutua hoitoon yksityiselle? Hoito on ihan yhtä hyvää molemmissa, ja leikkaavat lääkärit ovat samoja kuin Töölössä, mutta hoitoon olisi päässyt heti. Onko tämä sellainen elämän ja kuoleman kysymys, missä ei kannattaisi säästää? Leikkaus yksityisellä olisi maksanut noin 20.000 euroa.

Juttelin oman lääkärini kanssa ja tässä vaiheessa prosessia hoitopaikkaa ei kannata enää vaihtaa. Vähän tekee silti mieli jossitella: jos olisin tiennyt tästä vaihtoehdosta heti kun sain diagnoosin, olisinko jo mahdollisesti pitkällä parantumisprosessissa? Nyt vasta odottelen leikkausta.

Kaikesta huolimatta, olen tosi onnellinen, että hoito Suomessa on kaikille yhtä laadukasta, rahalla voi ostaa näköjään kuitenkin aikaa.

Suositut tekstit