Äidiltä toiselle -äitiyspakkauksia Tansaniaan

Törmäsin Facebookissa tällaiseen kampanjaan, jossa kertään äitiyspakkauksia ja lähetetään äideille Tansaniaan.

Alunperin suomalaiset äidit saivat äitiyspakkauksen lääkärikäyntejä vastaan, ja tätä samaa ideaa käytämme Mufindissa: äitiyspakkaksen saa HIV-testiä vastaan.
”Äidiltä toiselle” on projekti, jossa pyydetään suomalaisia äitejä lahjoittamaan käytetty äitiyspakkaus toiselle äidille kehitysmaahan. Kohde on vuoristokylä Mufindi Tansaniassa. Projektin kohderyhmä on raskaana olevat naiset ja sen tavoite on estää HIV-tartuntoja äidiltä lapselle.

Tarvitsemme äitiyspakkauksia kahdesta syystä: usko tai älä, myös Afrikassa on kylmä. Mufindi sijaitsee vuorilla, noin 2000 metrin korkeudessa, ja paitsi ettei siellä ole juoksevaa vettä eikä sähköä, ei taloissa ole myöskään lämmitystä, joten yöt ovat kylmiä. Vaatteet tulevat siis todella tarpeeseen. Aivan kuten Suomessakin, äitiyspakkauksen laatikko tulee toimimaan lapsen ensimmäisenä sänkynä.
Voisi kuvitella, että päämäärämme on helppo toteuttaa pelkästään lähettämällä kohteeseen HIV-testejä ja lääkkeitä. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä Mufindissa on vankka uskomus noituuteen, joten poppamiehet toimivat kaikenlaisten sairauksien, myös HIV:n, parantajina. Äitiyspakkaus tulee toimimaan ikään kuin houkuttimena kääntyä länsimaisen lääkärin puoleen.

Äidiltä toiselle projekti antaa sinulle mahdollisuuden auttaa toista äitiä maailman toisella puolen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

On sanomattakin selvää, että taustamme, tapamme ja kulttuurimme ovat täysin erilaset. Silti meitä yhdistää yksi asia: äitiys. On sydäntä murskaavaa tietää, että tänäkin päivänä Mufindissa on äiti, joka tuntee olonsa heikoksi. Hän tietää kuolevansa pian, koska niin myös hänen oma äitinsä kuoli. Yli 90% Kaikista HIV-tartunnoista siirtyy äidiltä lapselle kohdussa, synnytyksen yhteydessä, tai äidinmaidon kautta. Jos odottava äiti kuitenkin aloittaa estolääkityksen ajoissa raskauden aikana, on viruksen tarttumisen mahdollisuus äidiltä lapselle vain 1%.

”Kun saa apua pyytämättä, tulee tunne, että haluaa itsekin auttaa. Äitiyspakkaus on se apu, jonka me äidit Suomessa olemme saaneet jo vuosikymmenien ajan. Tähän projektiin voi jokainen suomalainen äiti osallistua, kun tuntee, että on saanut apua tarpeeksi. Silloin on oikea hetki laittaa hyvä kiertämään”. -Äiti


Alunperin ajattelin, että minulta löytyy yhteen pakkaukseen tavaraa noista Vilhon äitiyspakkauksen tavaroista, mutta kun kävin läpi tuota listaa, mitä pakkaukseen pyydettiin laittamaan, niin minulta puuttuikin jonkin verran vaatetta etenkin noita isoimpia kokoja.
Setti 1
  Facebookin kautta levitin viestiä, että olen osallistumassa tähän kampanjaan, ja aivan ihanat äidit olivat heti mukana ja lahjoittivat kassikaupalla minulle vaatteita! Vaatteita tuli lopulta niin paljon, että päätin tehdä kaksi pakkausta. Ja sitten niitä tuli vielä lisää, niin päätin tehdä kolme pakkausta.
Setti 1
Setti 1
Setti 1
Aivan ihania vaatteita nämä äidit lahjoittivat, myös uusia ja käyttämättömiä.
Setti 2


Setti 2


Setti 2


Setti 2



Aikamoinen homma tässä loppujenlopuksi oli, kun metsästin puuttuvia vaatekappaleita, peittoja, makuupusseja, lakanoita ja tumppuja (Setti ykkösestä puuttuu vielä yhdet lapaset!). Varsinkin kun yritin pysyä kärryillä kaikista kolmesta setistä, mitä puuttuu mistäkin ja pitää vaateläjät lasten ulottumattomissa (laatikot sain hankittua viimeiseksi). Ei tullut sekään mieleen, että äitiyspakkauksen laatikko on saatava lahjoituksena, niitä kun ei mistään voi ostaa.

Setti 3
 Ihan huippu fiilis tästä koko kampanjasta jäi ja oli aivan ihanaa pakata noita laatikoita! Rakkaudella on nyt jokainen vaatekappale sinne pakattu ja kovasti yhdessä Ainon kanssa pohdittu, kuka näitä vaatteita vielä tulee käyttämään. Aino olisi halunnut laittaa mukaan myös leluja, mutta näihin laatikoihin oli tarkkaan määritelty mitä saa laittaa mukaan, että kaikista laatikoista tulee saman painoisia.
Setti 3


Setti 3


Setti 3

 Ja vieläkin jäi yli vaatteita, sekä lahjoitettuja että omia Vilhon entisiä. Satuin törmäämään toiseen kampanjaan Vauvakassi 2015, jonka järjestää Vaaka ry www.vaaka.org ja sinne sainkin vielä suuren osan jäljellejääneistä vaatteista. Tämä kassi lähtee Senegaliin Afrikkaan.
Mittojen mukaan ommeltu vauvakassi

Vauvakassi 2015


Vielä omat terveiset Ainolta ja minulta äitiyspakkausten sisälle.

 
 Ei muuta kuin postia kohti! Laatikot lähetetään Kokkolaan, josta ne lähtevät kootusti Tansaniaan.



Kiitos vielä kaikille lahjoittajille!

"Jos moni tekee pikkuisen, niin maailma muuttuu"

Kommentit

Suositut tekstit